Συχνές Ερωτήσεις

Τι πρέπει να τρώμε καθημερινά

1. Πρωτεΐνες για κυτταρική ανανέωση
Οι πρωτεΐνες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πετυχημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει υγεία, ομορφιά και νιάτα. Ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πρωτεΐνη αλλά ούτε να έχει ενέργεια. Εξάλλου, η ίδια η ετυμολογία της λέξης πρωτεΐνη (protein) -προέρχεται από τη λέξη πρώτος-δηλώνει ότι αποτελεί βασικό συστατικό κάθε ζωντανού κυττάρου. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, τη γαλοπούλα, ακόμα και τα όστρακα και τα θαλασσινά.

2. Υδατάνθρακες για ενέργεια
Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες, το άμυλο και η ζάχαρη. Προτιμήστε όμως τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι τα φρούτα με τη φλούδα (αν τρωτε τη φλούδα πάρτε βιολογικά), τα φασόλια, τα όσπρια αλλά και η βρώμη. Η ζάχαρη που προσλαμβάνουμε από κατεργασμένα γεύματα, σνακ, αναψυκτικά, ζυμαρικά προκαλεί μακροπρόθεσμα ρυτίδες και γήρας. Η διατήρηση του ζαχάρου στο αίμα σε καλά επίπεδα είναι μια από τις καλύτερες «αντιγηραντικές κρέμες».

3. Ωμεγα-3 λιπαρά για κυτταρική σταθεροποίηση
Ο σολομός, οι σαρδέλες, οι αντσούγιες αλλά και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο είναι εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών. Έχουν τη μοναδική ικανότητα να σταθεροποιούν την κυτταρική μεμβράνη και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη που βοηθούν τον οργανισμό να αναπτύξει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

4. Καροτινοειδή για ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων
Τα καροτινοειδή δίνουν αυτό το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα στα φρούτα και στα λαχανικά, στα αβγά και στα ψαρικά (γαρίδες, καραβίδες).Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το παντζάρι, το λάχανο, είναι εξίσου πλούσια σε καροτινοειδή. Όλες αυτές οι τροφές έχουν αυξημένη αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητες σε αυτό το πρόγραμμα.

5. Φλαβονοειδη για προστασία της κυτταρικής μεμβράνης
Τα κρεμμύδια, τα μήλα, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βότανα, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικά φλαβονοειδή, τα οποία έχουν την εντυπωσιακή ικανότητα να προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και βοηθούν στη διατήρηση του σφριγηλού και υγιούς δέρματος.

6. Φύτρες δημητριακών - αξεπέραστη κυτταρική ανανέωση
Τα πιο θρεπτικά συστατικά των δημητριακών βρίσκονται στις φύτρες τους πριν αυτά μεγαλώσουν και έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Τροφές που καίνε το λίπος της κοιλιάς

Το πάχος της κοιλιάς είναι κάτι που ενοχλεί αρκετά τις γυναίκες και είναι δύσκολο να φύγει. Σταματήστε τις εξαντλητικές δίαιτες και ανακαλύψτε εδώ ποιες τροφές καίνε το λίπος της κοιλιάς.

Ξηροί καρποί. Κρατάνε την κοιλιά σας λεπτή, καθώς σας κρατάνε χορτασμένη για πολύ ώρα. 10 αμύγδαλα την ημέρα είναι αρκετά για να περιορίσουν το αίσθημα της πείνας.

Ελαιόλαδο. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία διατηρούν τη χοληστερόλη σας σε φυσιολογικά επίπεδα, καλύπτοντας έτσι τις λιγούρες σας.

Βατόμουρα,φράουλες. Πλούσια σε φυτικές ίνες. Μία κούπα βατόμουρα ή φράουλες είναι αρκετή για να σας κρατήσει χορτασμένη για πολύ ώρα.

Αυγά. Ο οργανισμός σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για να μεταβολίζει το λίπος. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτείνη, απαραίτητη για να χάσετε βάρος.

Σολομός-τόνος. Ψάρια πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά, που ενισχύουν τον μεταβολισμό σας.

Ευεγερτικές τροφές

Σολομός : θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια ψάρια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ η περιεκτικότητα του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη τον κατατάσσει στα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε 1 φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.

Γαλοπούλα : το κρέας της θεωρείται από τα πιο άπαχα και ταυτόχρονα ευεργετικά τρόφιμα  λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη και σε απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα. Συγκριτικά με το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα λευκά κρέατα, έχει την μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά.

Άπαχο βοδινό κρέας : πρόκειται για κόκκινο κρέας που εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιέχει και μεγάλα ποσά αιμικού σιδήρου, άμεσα απορροφήσιμα από τον οργανισμό. Σε σχέση με τα υπόλοιπα κομμάτια κόκκινου κρέατος, αυτό το κομμάτι άπαχου βοδινού δεν έχει τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά.

Καυτερές πιπεριές : δεν είναι μόνο η γεύση και ιδιαίτερη σπιρτάδα που αποδίδουν στα φαγητά. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν το συστατικό καψαϊκίνη που προκαλεί υπεραιμία και καλή κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό, ενώ αποδεδειγμένα η χρήση τους προκαλεί έντονο θερμικό αποτέλεσμα στο σώμα που είναι δυνατόν να αυξήσει τον μεταβολισμό και τις καύσεις σε ένα μικρό ποσοστό. Περιέχουν επίσης το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Α, έχουν σημαντικά ποσά Καλίου, βιταμίνης C, Κ, Β6.

Σπανάκι : Φουλ σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες,  η αγαπημένη τροφή του Ποπάϋ μας προσδίδει πολύ λίγες θερμίδες αλλά πολύ μεγάλη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Μια μερίδα σπανακιού περιέχει πάνω από το 60% της συνιστώμενης ποσότητες σε βιταμίνη Α και πάνω από το 200% σε βιταμίνη Κ.

Μπρόκολο : περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων και για αυτό θεωρείται ως ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα της διατροφής μας. Είναι πλούσιο σεασβέστιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α και C και σε φυτικές ίνες, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά του είναι αναρίθμητα.

Γιατί μας χρειάζεται το λίπος

Το λίπος αποτελεί ένα από τα τρία βασικά συστατικά που πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής (τα άλλα δύο είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες) για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού. Το λίπος αποτελεί, επίσης, μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας καθώς 1 γραμμάριο λίπους προσφέρει στον οργανισμό 9 θερμίδες.

Επιπλέον, το αποθηκευμένο λίπος προστατεύει τα οστά και τα όργανα, διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σε ένα στενό εύρος (θερμομόνωση) και αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών που περιβάλλουν, προφυλάσσουν και σχηματοποιούν τα κύτταρά μας. Χωρίς αυτές τις μεμβράνες, θα ήταν αδύνατη η ύπαρξη των κυττάρων του οργανισμού και κατά συνέπεια δεν θα υπήρχε ζωή. 

Είναι απαραίτητο να γνωρίζω το λίπος μου;

Ναι, γιατί γνωρίζοντας το συνολικό λίπος μπορώ να προσδιορίσω εαν αυτό δεν είναι φυσιολογικό για το σώμα μου. Ακόμη μπορώ να πω εαν τα σωματικά υγρά είναι σε φυσιολογικό βαθμό (κατακράτηση υγρών), ποια είναι τα ιδανικά τους επίπεδα, ποιό είναι το ποσοστό μυϊκής μάζας.

Γιατί πρέπει να μετρήσω τον μεταβολισμό μου;

Υπάρχει γενικώς η ερώτηση γιατί δεν χάνω βάρος ενώ προσέχω ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι χάνουν εύκολα κιλά. Έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε μεταβολισμό του σώματος, δηλαδή τις θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός μας ατομικά και ξεχωριστά για να πραγματοποιεί τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, καρδιακή λειτουργία).

Με βάση αυτό αλλά και τις υπόλοιπες καθημερινές δραστηριότητες (οικιακά, ατομική εργασία, προπόνηση), μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες μας και να έχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα με την διατροφή μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Μούκα Χαρισίου 2, Κοζάνη

 2461030775   6974856426

 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Χάρτης - Φόρμα Επικοινωνίας